• LOG-IN
  • produse vot.ro
  • contact
  • NEWSLETTER
Duminica, 18 Mar 2018
19-01-2015
Legile Big Brother sau nevoia de a lua o decizie
Sursa: Radu Carp

Foto:© www.namibiansun.com

“Legile Big Brother” sunt de fapt doua legi: Legea securitatii cibernetice si Legea retentiei datelor cu caracter personal. Ambele au fost declarate neconstitutionale. Esenta argumentatiei CCR a fost ca este nevoie de obtinerea unui mandat din partea unui judecator, inainte de orice actiune a serviciilor de informatii care aduna date despre persoane considearte a fi factor de risc.

Nimic nu impiedica Guvernul sau Parlamentul, din octombrie 2014 pana in prezent, sa vina cu o solutie, in sensul de a armoniza punctul de vedere CCR cu cele doua proiecte de legi. Nici in acest moment situatia nu este diferita. Daca ar exista vointa politica, situatia s-ar rezolva in 24 de ore.

Dupa atentatele teroriste de la Paris, unele asociatii au cerut adoptarea legilor inr-o versiune apropiata de cea initiala, in timp ce altele au cerut respectarea drepturilor omului şi a deciziilor CCR. CSM s-a pronuntat deasemenea referitor la aceste legi, in sensul arminonizarii lor cu deciziile CCR.

Din moment ce exista un asemenea blocaj, iar legi in acest domeniu sunt absolut necesare (azi a avut loc la Londra o intalnire anglo-americana privind masurile care pot fi luate impotriva ISIS, iar Romania nu are o strategie pentru contracararea acestui risc de terorism atipic, aceasta organizatie intrand nu in categoria gruparilor teroriste, ci a militiilor combatante, din moment ce administreaza teritorii in Siria, Irak şi Libia; unele tari, precum Germania, au declarat-o ilegala pe teritoriul lor pentru a putea lua masuri - Romania de ce nu s-a raliat inca acestei pozitii?), se impune interventia Preşedintelui Romaniei. Acesta poate chema, in virtutea exercitarii prerogative constitutionale a medierii, urmatorii actori interesati de legile “Big Brother”: CCR, CSM, SIE, SRI, ministrul justitiei, partidele politice parlamentare, organizatiile care s-au pronuntat pro sau contra. Celor care afirma ca o asemenea mediere este prea greu de organizat şi nu poate avea rezultate datorita numarului mare de participanti, le aduc aminte de medierea pe legile justitiei din 2005, atunci cand numarul actorilor institutionali invitati a fost aproximativ identic din punct de vedere numeric.

EXPRIMA-TI OPINIA
PARTENERI VOT.RO