• LOG-IN
  • produse vot.ro
  • contact
  • NEWSLETTER
Duminica, 18 Mar 2018
27-11-2014
De ce trebuie sa alegem Europa?
Sursa: Vot.ro

Foto:© adevarul.ro

Alegerile de duminica reprezinta un moment important din istoria Moldovei, moment in care cetatenii moldoveni pot decide viitorul tarii lor. Desi sunt mai multe partide inscrise in cursa, exista doar doua optiuni ideologice: pro-Europa sau pro-Rusia.

Tinand cont de contextul regional actual, Moldova este fortata sa inteleaga ca o apropiere de Rusia este, de fapt, perpetuarea unui climat economic si politic precar. Rusia a incercat sa controleze Republica Moldova folosind ori arma energetica, ori embargoul economic. De observat in acest sens este felul in care Rusia a reactionat la orientarea pro-occidentala a Chisinaului, precum si la sactiunile impuse de U.E. ca urmare a anexarii Crimeei şi a conflictului din estul Ucrainei, prin introducerea unui embargou la fructe sau produse din carne provenite din Moldova.

Administratia de la Kremlin crede ca poate controla Moldova, daca Moldova este saraca, si incearca sa determine prin orice mijloace o intoarcere de la calea europeana. In aceasta situatie este interesant de observat ca Federatia Rusa nu-si mai poate permite investitii in exteriorul granitelor, tinand cont de sanctiunile occidentale care au scazut dramatic rubla si de sumele colosale de bani care trebuie investiti in noul teritoriu ocupat, Crimeea.

Ce a facut deja Uniunea Europeana pentru Moldova

Uniunea Europeana transmite Chisinaului, prin canale diplomatice, ca isi doreste ca Republica Moldova sa faca parte din familia europeana. Spre exemplu, prima vizita realizata de noul comisar european pentru politica europeana, de vecinatate si negocieri de extindere, Johannes Hahn, a fost efectuata in Republica Moldova. Cu ocazia respectiva Han a amintit ca Moldova va primi de la Uniunea Europeana, in urmatorii trei ani, peste 410 de milioane de Euro, in urma semnarii unui „Memorandum de Intelegere” cu UE. Banii vor fi folositi pentru implementarea unor reforme in domeniul stimularii competitivitatii. Astfel de investitii vor duce la consolidare economiei locale si vor pregati Moldova in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Abordarea este radical diferita fata de cea folosita de Moscova care incearca sa mentina Chisinaul dependent de economia rusa. Practic, Moscova isi doreste sa tina Moldova sub sfera sa de influenta in timp ce Uniunea Europeana ofera Moldovei know-how-ul si parghiile necesare pentru a se dezvolta economic intr-o maniera competitiva. La cele 410 milioane de Euro se vor adauga alte 30 de milioane de Euro pentru realizarea prevederilor Acordului de Liber Schimb. Aceasta vizita demonstreaza foarte clar ca Uniunea isi doreste sa sprijine Moldova si sa ii ofere mai multa independenta economica decat a avut pana la acest moment.
Privind istoric, este foarte clar ca nivelul de sprijin economic pe care Uniunea l-a acordat Moldovei, sub forma de fonduri pre-aderare, a crescut considerabil de la un exercitiu bugetar la altul. Spre exemplu, ca parte a proiectelor UE pentru Republica Moldova au fost acordate 209.7 milioane de Euro intre 2007 si 2010. Intre 2011 si 2013 au fost alocate 273.14 milioane de Euro. In urma vizitei lui Han in Republica au fost acordate 440 de milioane de euro pentru urmatorii trei ani. Este o crestere de 137 de milioane de euro fata de perioada 2011-2013. Toti banii acestia sunt pusi in pericol in eventualitatea in care Republica va decide sa se indrepte spre Rusia.
Prin proiectele europene in care Republica Moldova a fost prinsa, Uniunea a cautat sprijinirea Chisinaului in efortul de imbunatatire a serviciilor administratiei publice, in efortul de crestere a eficientei actului de justitie (in incercarea de limitare a coruptiei care creaza saracie si abuzuri), au fost implementate proiecte sociale si in domeniul educatiei, precum si proiecte in domeniul comertului si dezvoltarii durabile (menite a oferi Moldovei mijloacele reale de autonomizare a pietei interne).

Semnarea acordului de Liber-schimb cu Uniunea Europeana a facut ca specialistii mediului international sa estimeze ca PIB-ul Moldovei va creste cu pana la 5.4%. Mai mult, pentru a demonstra disponibilitatea pe care o are inspre Republica Moldova, UE a decis sa ofere moldovenilor dreptul la libera circulatie in spatiul Schengen. O alegere pro-europeana pe 30 noiebrie ar face ca Republica Moldova sa continue acest proces si sa dobandeasca inclusiv dreptul cetatenilor moldoveni de a munci in Uniunea Europeana.

Un vot decisiv va fi dat de moldovenii din  Diaspora.  Majoritatea covarsitoare a acestor au ales deja calea europeana si vor vota in consecinta. Pentru a nu se repeta situatia din 2009, in care rezultatele stranse inregistrate in urma alegerilor au produs violente de strada, votul pro-european trebuie sa fie unul deciziv care sa marcheze ruptura de trecutul comunist. O prezenta cat mai mare la vot asigura in primul rand legitimitatea noii majoritati si da credibilitatea Moldovei ca democratie.

Moldova trebuie sa aleaga intre Europa si Rusia, dar desi decizia poate parea grea, ea nu este deloc. Moldovenii trebuie sa aleaga intre prosperiate si saracie, intre statul de drept si coruptie, intre dezvoltarea economiei interne si dependenta de oligarhia ruseasca.

Taguri: moldova , alegeri , ue , rusia
EXPRIMA-TI OPINIA
PARTENERI VOT.RO